1. FESTIVAL KULTURE PROSTORA

Svilara / Akademija umetnosti UNS
Kosovska 33, Novi Sad

(29.9.-1.10.2017.)

Poslednjih godina Društvo arhitekata Novog Sada posvećeno radi na različitim formatima promocije arhitekture, tražeći produkcijske modalitete da se ove teme otvore široj kulturnoj javnosti, radi uspostavljanja aktivnog i kvalitetnog dijaloga. U tim naporima je nastala i ideja o Festivalu kulture prostora, koji se po prvi put organizuje u septembru 2017. godine. Festival je koncipiran kao javni, godišnji kulturni događaj, čija je osnovna svrha da uspostavi i istakne značaj arhitektonske kulture u najširem smislu, ali da istovremeno, kroz fokusirane stručne formate, pokrene rešavanje konkretnih problema arhitektonske discipline na lokalnom i regionalnom nivou. Manifestacija kao takva definiše više ciljeva – otvaranje široke ravni dijaloga o domenima arhitekture i kulture prostora, približavanje ove teme široj kulturnoj zajednici, ali i uključivanje zajednice u procese koji se tiču arhitekture, planiranja i uređenja prostora.

Titula Evropske prestonice kulture za 2021. godinu obavezuje grad Novi Sad na unapređenje kulturne scene i koncipiranje i realizaciju novih sadržaja. U tom smislu, Festival unapređuje domen kulturne produkcije, promovišući arhitektonske vrednosti, ne samo kroz produkte rada arhitekata – projekte i kuće – nego kroz aktivni participativni proces koji se oslanja na kompleksnu društvenu stvarnost. Uspeh i poseta 20. Salona arhitekture Novi Sad, najveće DaNS-ove manifestacije u 2016. godini, temelj je ovakvih očekivanja i polazište za konceptualizaciju kompleksnijeg i sveobuhvatnijeg formata. U tom smislu, pretpostavka je da će se Festival u narednim godinama razviti u jedan od najznačajnijih kulturnih i stručnih događaja u gradu, posebno zato što su festivalski formati postali značajan segment turističkog i kulturnog identiteta grada.

Pored toga, želja festivala je i da skrene pažnju na vrednosti industrijskog nasleđa u centru grada, kao što je Svilara, i njegovog potencijala kao javnog prostora koji se može koristiti u svrhu kulturnih manifestacija. Delom kompleksa Svilare upravlja Akademija umetnosti UNS koja je i ustupila ove prostorije za održavanje Festivala.

Pored Akademije umetnosti kao glavng partnera, manifestaciju su podržali i: Essal, YTONG, Silka, Multipor, Level4Pro, Vip mobile, Ephemera Collective, HiCAD, Fakultet tehničkih nauka, Dom B-612.